beeld crowdpartners

“Wij zijn anders dan alle andere crowdfundorganisaties, wij kijken vooral door de bril van onze investeerders”

by User Not Found | aug 04, 2016
De dag voor zijn interview gaf Bernd Mintjes, één van de partners bij Crowdpartners, nog een presentatie aan de leden van de Rabobank. Het is voor hem belangrijk, zo vertelde hij, hun dienst voor een grote groep potentiële investeerders te vertalen naar hanteerbare begrippen. Crowdpartners is een serieus financieringsplatform, dat is het profiel. Het zijn geen snelle jongens maar een betrouwbaar, gedegen en transparant platform waar je veilig kunt investeren.

crowdpartners anders dan andere crowdfunding organisatiesOns platform is eigenlijk niet veel meer dan een mogelijkheid om je spaargeld renderend te maken door direct in het MKB of onroerend goed te investeren. Nog niet zo lang geleden is crowdfunding overgewaaid uit Engeland met Kickstarter als eerste platform. Toen nog bedoeld als een soort pre-ordersysteem voordat men een bedrijf ging starten. In Nederland breidde dit snel uit met andere crowdfunders. Deze waren meer gericht op investeerders ten behoeve van de startersmarkt, innovaties en creatieve bedrijven. Bij deze crowdfund- organisaties staan de projecten centraal.

Toen dacht ik twee jaar geleden: je moet eigenlijk de behoefte van de investeerder voorop stellen en daarna koppelen aan de investering of het project. Dat is precies wat we bij Crowdpartners doen en dan vooral voor de “gewone” financieringen.

Het Platform van Piramide Finance

Ons platform is helemaal gebaseerd op de investeerder; hoe kunnen we hem de grootste zekerheid bieden, hoe krijgt hij de meeste informatie, hoe geven we goed inzicht in al zijn rekeningen en hoe bieden we de meeste transparantie binnen een secure omgeving? We wilden een systeem creëren waar de investeerder beter in kan schatten wat de risico's zijn en waarbij hij vanuit één rekening al zijn beleggingen kan zien.

Piramide had al zo'n systeem voor hun klanten, zoals NPEX en het product Evi van Van Lanschot Bankiers, waarbij de investeerder centraal staat: het BGS Platform. Het verschilt compleet van alle andere systemen.

Maatwerk

We hebben het systeem geschikt moeten maken voor crowdfunding. De basis van het systeem is wel hetzelfde, maar de rekeningoverzichten werken anders. Ook de frontoffice is compleet anders, we werken hier niet met aandelenfondsen maar met proposities. Het motorblok is hetzelfde, maar de carrosserie is echt anders.

Hypotheken

Als je door de bril van de investeerder kijkt, dan ga je op andere zaken letten, bijvoorbeeld op degelijkheid, betrouwbaarheid en de risicoanalyse. Daarom werken we als eerste crowdfundplatform gericht met zekerheden, bijvoorbeeld door crowdfunding van schepen met hypothecaire zekerheid. Geen enkel ander platform doet dit.

Woningmarkt

We hebben onlangs ook de vergunningen verkregen om aan consumenten hypotheken op woningen te kunnen verstrekken waarbij we tot 85% van de executiewaarde willen financieren. Een investering die zekerheid gekoppeld aan een mooi rendement biedt. Onze investeerders kunnen hun investeringen ook makkelijk spreiden door aan vele projecten mee te doen, al vanaf € 250 per project.

De looptijden van gangbare hypotheken voor een tweede woning of een woning voor een studerend kind lopen uiteen van 5 tot 30 jaar. Dat is natuurlijk soms wel een lange looptijd, maar onze investeerders kunnen op bepaalde momenten weer uitstappen en we hopen dat binnen het regime voor crowdfunding verhandelbaarheid van leendelen binnen de looptijd binnenkort toegestaan wordt. Deze mogelijkheid zou veel bijdragen aan de bescherming van de investeerders en de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland.

AFM en veiligheid

Ik geloof dat crowdfunding zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen. Je hebt nu zo'n 100+ platforms, waarvan er misschien maar 6 overblijven. De overheid (AFM) gaat meer toezicht houden. Het zal veel meer gaan over de kwaliteit van de systemen, de backoffice en de mensen die er werken. Daarop gaan we samen met Piramide Finance scoren. We zijn het enige platform dat via Piramide er zoveel mensen bij betrokken heeft. Ook moet je echt kunnen werken in een secure omgeving. Dat kunnen we bereiken met Piramide, dat doen zij ook al voor al hun andere klanten.

Groei en Piramide Finance

Crowdpartners groeit. We willen groeien met partners maar ook met investeerders. De fancy systemen zijn mijns inziens kwetsbaarder. Wij willen in de toekomst naar meer dan 10.000 investeerders en dan is Piramide Finance de enige die zo´n product op deze schaal kan leveren. Een systeem dat ook toegepast wordt bij 10 andere gerenommeerde financiële organisaties en ook dat geeft zekerheid.

FinTech

We zullen steeds meer investeringen met zekerheid doen en dan wordt FinTech, de integratie van financiële aspecten en je technologische capaciteiten van je platform, steeds belangrijker. De investeerder wil de risico's goed kunnen inschatten; welk risico loop ik in vergelijking tot iets anders. Elk kwartaal of halfjaar worden er voor de investeerder gegevens verzameld. Dat zijn heel veel informatiestromen om vast te houden in je risico-kwalificatiesysteem, waarbij dus je FinTech bepalend wordt. En dan is het erg fijn te weten dat Piramide al jarenlang een echt FinTech bedrijf is.

Partners

Wij geloven in differentiatie binnen niche markten en we zoeken daar nog partners bij. Ons doel is met nog zeker zo'n 20 partners uit te breiden en misschien ook wel per regio te gaan differentiëren. Voor crowdfunding richten wij ons op heel MKB-Nederland en de brancheverenigingen die een gespecificeerde achterban hebben. Nu met onze vergunning voor het verstrekken van hypotheken, zoeken we heel specifiek naar een speler in de onroerendgoedmarkt voor onze distributie als partner. Ook zouden we met het oog op stapelfinancieringen willen samenwerken met institutionele partners.